Melisa Ersoy
Enerji Sistemleri Mühendisliği & Elektrik-Elektronik Mühendisliği Çift Anadal Öğrencisi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf çift anadal öğrencisiyim. 2017 yılında mezuniyet sonrası lisans öğrenimim için en iyi üniversiteyi arama yolculuğumda İstanbul Bilgi Üniversitesi ile tanıştım. İzmir’deki lise serüvenimde hedefim hep en iyiye ulaşmak ve İstanbul’da okumaktı. Kendim için en iyi bölümün mühendislik olduğunu biliyordum ancak iş bu seçimi detaylandırmaya geldiğinde kararsızlık sürecim başladı. Birçok üniversite ve birçok mühendislik bölümüyle yaptığım görüşmeler sonucu, daha önce duymadığım İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği ile tanıştım. Üniversiteyi gezmeye geldiğimde tanıtım ekibinden çok tatlı biri bana Enerji Sistemleri Mühendisliği’ni tanıtmıştı. Bugüne kadar bu bölümü bilmediğim için pişman olmuştum. Endüstri mühendisliği öncelikli tercihimdi ancak istediğim fizik-matematik altyapısını bu bölümde tamamıyla göremiyordum. Enerji sistemleri mühendisliği birçok disiplini birleştiren bir bölümdü. santralistanbul Kampüsü ve bölüm tercihim birleştiğinde İstanbul Bilgi Üniversitesi öncelikli tercihim haline geldi ve bu eğitimin okul için değil yaşam için olduğunu ilk BİLGİ’ye adım attığım gün fark etmiş oldum.
Bu süreçte birbirinden değerli hocalarımla tanışma fırsatı edindim. İtiraf etmeliyim ki üniversite hocaları hiç gözümün korktuğu gibi değildi. Bölümümüz hocalarının her biriyle birebir iletişimimiz henüz 1. sınıfta başlamıştı. Hepsiyle samimi bir diyalog kurabiliyor, akademik konularda ne zaman istersek onlardan danışmanlık alabiliyor, hayatla ilgili sohbetler gerçekleştirebiliyorduk. Bu samimiyet lisans eğitimimi çok keyifli bir noktaya taşıdı. Bazı arkadaşlarım derslere girmek istemezken ben derslerimi keyifle takip ediyor ve kaçırmaktan çekiniyordum. Çünkü hocalarımızla öyle güçlü bir iletişim kurmuştum ki dersler keyifle, yeni bir şey öğrenme azmiyle akıp geçiyordu. Atatürk’ün de dediği gibi “Yeni nesil, öğretmenlerin eseri olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır.” Biz BİLGİ ailesi olarak hocalarımızın aydınlık fikirleriyle bu kıymeti hep hissetmeye devam edeceğiz.
Başarıyla giden akademik hayatımda bir adım daha atmaya karar verdim ve çift anadal başvurusunda bulundum. Gerçekten zorlu bir tercih yaparak Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni seçtim. Hayatım boyunca zorlu hedeflerden kaçmamıştım, bu gayeyle ikinci anadalıma başlamış oldum. Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nde arkadaşlarım ve hocalarımla bir aile olmuştuk. Bu sebeple Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ndeki aynı bağı kurabilir miyim diye aklımda soru işaretleri vardı. Ve tekrar aynı samimi ortamı bu bölümde de hissettim.
Bu bahsettiğim birbirinden değerli akademik eğitimin yanı sıra, BİLGİ bana birçok sosyal deneyim de sundu. Aktif olarak BİLGİ Enerji Kulübü’nün başkanlığını yürütüyorum. Bu sebeple sektörden birbirinden değerli isimlerle birebir iletişime geçme şansı ediniyorum. Hocalarımız bu konuda da desteğini esirgemiyor. Onların ve kulüp üyesi arkadaşlarımın desteği ile birlikte birçok seminer, workshop, webinar düzenledik ve projeye katılım gösterdik. Bunun yanı sıra çift anadal yapmamın vermiş olduğu 4 zorunlu stajım var. Bu durum zorlu gözükse de ne yapmak istediğimi ya da ne yapmak istemediğimi belirlememde çok büyük katkıları oldu. Şimdiye kadar 3 farklı alanda SOCAR, PETROFER ve TÜBİTAK olmak üzere stajlarımı gerçekleştirdim. TÜBİTAK’ta uzun dönem (6 ay) gerçekleştirmiş olduğum stajımda TÜBİTAK STAR Bursiyeri olarak BİLGİ’yi temsil ediyorum.
Birbirinden keyifli geçen yılların ardından şimdi son seneme gelmek üzereyim. İki daldan da bitirme projeme bu sene başladım. Hocalarımın projelerine asistan öğrenci olarak destek veriyorum. Bana bu şansı verdikleri için çok şanslıyım. İki bitirme projemde de makine öğrenmesi üzerine çalışmalar yapıyorum. Bu edindiğim bilgilerin gelecek hayatımda çok katkısı olacağına inanıyorum. BİLGİ’li olmanın ayrıcalık olduğunu tüm kalbimle söyleyebilirim. İyi ki BİLGİ’liyim.